ads
News
Loading...

වකුගඩු පිරිසිදු කරන අනඟි පාන වර්ග මෙන්න...


   නිරංජලා කස්තුරිආරච්චි

සතියකට වරක්වත් ගෙදරදී මෙ පාන වර්ග බොන්න.

ආයුර්වේද වෛද්‍ය ක්‍රමයේ රස වෙදකම මැයින් එක්‌ අංශයක්‌ ඇත. එහිදී ඛෙහෙත් වර්ග සාදනුයේ උග්‍ර විෂ සහිත රසදිය රිදී, රත්තරන්, පාසානම්, යකඩ, තඹ, ගෙන්දගම්, පල්මානික්‌කන්, විවිධ රත්නවර්ග, නවරත්න, ඛනිජ වර්ග හා කණේරු, නිය`ගලා, වච්චනාවි, වැනි විෂ සහිත පැලෑටි වර්ග උපයෝගී කරගෙනය. මේ සෑම ද්‍රව්‍යයක්‌ම, ශෝධන හා මාරණ යන නමින් ක්‍රම දෙකකම ඒවායේ ඇති විෂ අයින් කරනු ලැබේ. එවිට ඒවා අමෘතය මෙන් ගුණදෙන බවද දක්‌වා ඇත. සුදු පාසානම්, කහ පාසානම් ආදී පාසානම්, වර්ග පහක්‌ ඔසු පිණිස ගැනේ. ඒවා ශෝධන කර ගන්නේත්, පළමුවෙන් පුහුල් යුෂ වල හුමාලයෙන් තම්බා ගැනීමෙන් හා කරවිල ගෙඩිය තුළට දමා මැටි බැද උනු අලුපල්ලේ තබා ගැනීමෙන්ය. මෙසේ කීපවරක්‌ කිරීමෙන්ම ඒවායේ විෂ පහවී යයි. පුහුල් යුෂයෙන් තම්බා ගන්නා ක්‍රමයට දෝලා යන්ත්‍රයෙන් තම්බා ගැනීම යෑයි ව්‍යවහාර කරති.
කරවිල ශරීරයේ විෂ නසයි. එසේම කරවිලවල තුවාල සුවකරන ගුණයද ඇත. එහෙයින් උදරයේ ක්‍ෂත (තුවාල) ඇතිවන අම්ල පිත්ත රෝගය ඇතිවිටදී (ගැස්‌ට්‍රයිටිස්‌) කරවිල පථ්‍යයක්‌ වශයෙන් ගැනීමට උපදෙස්‌ ලැබේ. කරවිල ශක්‌ති ජනකය, පිත සමනය කරයි. මල බුරුල් කරයි. ක්‍රිමි නසයි. මවු කිරි පිරිසිදු කරයි. එසේම බොහෝ විට ගම්බද පෙදෙස්‌වල රෑට කරවිල ආහාරයට නොගනී. ගම්බද නිතර සර්පවිෂට ලක්‌වන්නේ රාත්‍රී කාලයේදීය. සර්ප විෂට දෙන සමහර ඛෙහෙත් වර්ග ද විෂ සහිත ඒවාය. එසේ කරනුයේ විෂෙන්විෂ නැසීමේ න්‍යාය ධර්ම අනුවය. රෑට කරවිල ආහාරයට ගෙන තිබුණහොත් සර්ප විෂට දෙන ඛෙහෙත්වල විෂ නැතිවී එහි ක්‍රියාකාරිත්වය අඩුවේ යෑයි සිතන ගැමියන් අතර රෑට කරවිල නොකෑමේ සිරිතක්‌ ඇත.
මදුමේහ රෝගයේදී සන්ධිගත වාත රෝගවලදී හා අක්‌මාවේ රෝගවලදී නිතර නිතර පාවිච්චි කිරීමෙන් විපුල ප්‍රයෝජන ලබාගත හැකිවේ. කරවිල රුධිරය පිරිසිදු කරයි. මුත්‍රා කාරකයි. එහෙයින් කුෂ්ට රෝගවලටත් ඉදිමුම ඇතිවිටත් ගුණදායකයි. කාමලා (සෙංගමාලය) අර්ශස්‌ යන රෝගවලදීද පථ්‍යයක්‌ වශයෙන් ගත හැකිවේ. රාත්‍රී කාලයේදී හීනියට කපාගත් කරවිල (තද කොළපාට නම් වඩාත් හොඳයි) වතුර වීදුරුවකට දමා රැයක්‌ තබා උදේට බීමෙන් රුධිරයේ සීනි ප්‍රමාණය අඩුවේ. මෙය දියවැඩියාවට සුදුසු ප්‍රතිකාරයකි.
විවිධ ඛනිජ හා විෂ ශරීරගතවීමේදීත් ප්‍රමේහ හා වකුගඩු ආශ්‍රිත රෝගවලදීත් ආයුර්වේද වෙදකමේ දක්‌වා ඇති විවිධ ඖෂධ වර්ග, ආහාර වර්ග හා ජලය පිරිසිදු කර ගැනීමේ ක්‍රම කිහිපයක්‌ දැක්‌වීමත් ඒ ආහාර වර්ග නිතර ගැනීමෙන් හා බීමට ආහාර පිසීමට ගන්නා ජලය ඉතා සරල ක්‍රමවලින් පිරිසිදු කර ගැනීමේ උතුරුමැද පළාත හා රජරට වෙළාගෙන ඇති මේ වකුගඩු උවදුරට තරමක හෝ සහනයක්‌ ලැබේ යෑයි සිතා මේ අදහස්‌ ඉදිරිපත් කරමි.
රස ඛෙහෙත් යෙදීමේදීත් ආයුර්වේද වෛද්‍යවරු කරවිල, කෙසෙල්, පුහුල් ආදිය ගැනීම සුදුසු නැති බව කියයි. මේ ද්‍රව්‍යවලට ආයුර්වේදයේ කකාරාදී ඝනය යෑයි හඳුන්වනු ලැබේ. එහි අර්ථය zකZ යන්නෙන් පටන් ගන්නවා යනුයි. කාරවේල්ල (කරවිල) කදලි (කෙසෙල්) කුෂ්මාණ්‌ඩ (පුහුල්) යනාදී වශයෙන් කෙසෙල් වර්ගවලින් විශේෂයෙන් අලුකෙසෙල් ආදිය ආහාර පිණිස ගැනීමෙන් ශරීරයේ විෂ නසා ශරීරයේ වකුගඩු ක්‍රියාකාරිත්වය ආරක්‍ෂා කරගත හැකිවේ. අළු පුහුල්වල ද විෂ නැසීමේ ගුණයත්, මුත්‍රකාරක ගුණයක්‌ පවතී. වකුගඩු පිරිසිදු කිරීමේ ගුණයත් මුත්‍රා මාර්ගය ආශ්‍රිත මුත්‍රා ගල් (අශ්මරී) රෝගයක්‌ නැති කිරීමේ ගුණයත් පුහුල්වල ඇති බැවින් එය හොඳ ඖෂධයකි.
යම්යම් පළාත්වල බහුලව ඇතිවන රෝගවලට ඒ ඒ පළාත්වල බහුලව වැවෙන දෙයින් ඒ රෝග ව්‍යසනයට සුදුසු ඖෂධ ලබාගත හැකි බව ආයුර්වේදයේ දක්‌වා ඇත. වියළි ප්‍රදේශවල පුහුල්, කොමඩු, වට්‌ටක්‌කා, පිපිඤ්ඤා, කැකිරි, තියඹරා, දේවදාලි (වැල්රඹුටන්), ගොකටු, නීරමුල්ලිය, කෝමාරිකා, අක්‌කපාන, මුරුංගා ආදිය හොඳින් වැවේ. ඉහතකී සියලුම වර්ග වකුගඩුවලට හා මුත්‍රා මාර්ගයේ රෝගවලට හිතකරය. විශේෂයෙන්ම මේවායේ ඇටවර්ග මුත්‍රාකාරකය, මුත්‍රා අශ්මරී (මුත්‍රා ගල්) පිරිමින්ගේ  පුරස්ථිග්‍රන්ථිය ඉදිමීම හා පිළිකා ඇතිවීමේ අවස්‌ථාවලදී ගුණදේ. මුත්‍රා පිරිසිදු කිරීමද කරනු ලැබේ. විවිධ ප්‍ර්‍රමේහ රෝගවලදීත් දියවැඩියා රෝගයේදීත් මේවා ගුණදායකය. පැණි පුහුල් සීනි කැකිරි ආදි පැණි රස අධික වර්ග දියවැඩියා රෝගීන්ට අහිතකරය. තියඹරා ගෙඩියේ ඇට අඹරා ඇඹුල් වර්ගයක්‌ (සියඹලා වැනි) සමග මිශ්‍රකර ව්‍යංජනයක්‌ රජරට පැත්තේ උයනු ලැබේ. එයද වකුගඩු රෝගවලට හොඳ ආහාරයකි. මෙම සෑම ද්‍රව්‍යයකම ඇට වර්ග වකුගඩුවල රැඳී ඇති වැලි (සීකතා) ගල් (අශ්මරී) ආදිය ක්ෂය කිරීමට හොඳ ඖෂධය, අක්‍රීය වූ වකුගඩු ක්‍රියාත්මක කර සුවපත් කිරීමේ ගුණයද ඇත.
වතුරේ ඇති කාරම් ගතිය නැති කිරීමට ක්‍රම කිහිපයක්‌ම ඇත. නැවුම් කළයකට වතුර ගෙන උතුරවා ඒ තුළට නෑඹිලියේ හා පිටපොත්ත ඉවත්කර ගත් ඉ`ගිනි ඇට කීපයක්‌ දමා තබාගෙන එම වතුර බීමට ගැනීම, එසේම පැසුණු මුරුංගා ඇට කිහිපයක්‌ හොඳින් අඹරා කළය තුළට දමා තබා ගැනීම සුදුසුය. මුරුංගා ඇටවල විශේෂයෙන්ම ජලය පවිත්‍ර කරන ගුණය පවතී. බොහෝ අප්‍රිකානු රටවල ජලය පිරිසිදු කිරීමට මුරුංගා ඇට යොදා ගැනේ. එසේම මුරංගා කොළ සහ කතුරුමුරුංගා කොළ පොල් සමග මලවා කෑමෙන් එහි ඇති යකඩ ශරීරයට උරා ගනු ලැබේ. වකුගඩු රෝගය සමගම ඇතිවන පාණ්‌ඩු රෝගයට (නීරක්‌තය) මෙය ගුණදේ. රජරට හා උතුරු මැද ගර්භ” මවුවරු වැඩි ප්‍රමාණයක්‌ නීරක්‌තයෙන් පෙළේ. ඔවුනට මෙය හොඳ ආහාරයකි.
රජරට පළාත් අධිකව කරවල පරිභෝජනයට ගැනේ. කරවල වල ඇති අධික ලවණ වකුගඩු රෝගවලට අහිතකරය. එසේම ශරීරයේ ඉදිමුව ඇති විටද අධික ලුණු ගැනීම අහිතකරය. නීරමුල්ලිය (ඉකිරි), ගොකටු, පොල්පලා ආදිය නිතර තම්බා බීමෙන්ද ආයුර්වේදයේ විශේෂ ඖෂධ දෙක්‌ වන චන්ද්‍රප්‍ර්‍රභාවටී සහ ගෞක්‍ෂරාදී ගුගුලු වටීද වෛද්‍ය උපදෙස්‌ පිට දිනකට දෙතුන්වරක්‌ ගැනීමෙන්ද වකුගඩු ආශ්‍රිත රෝගවලදී විපුල ප්‍රතිඵල ගෙන දෙන බව ප්‍රත්‍යක්‍ෂයෙන් දනිමු. මෙම ඖෂධ වකුගඩු ආශ්‍රිත රෝගවලදී විවිධ ප්‍රමේහ හා දියවැඩියා රෝගාදියෙන් විවිධ අනුපාන සමග පාවිච්චි කරනු ලැබේ. වකුගඩු රෝගවලදී නම් ගොකටු සහ නීරමුල්ලිය තම්බාගත් වතුරෙන් හෝ නෙල්ලි රසකිඳ තම්බාගත් වතුරෙන් ගැනීම සුදුසුය.
වකුගඩු සම්පුරන්යෙන්ම පිරිසිදු කරවන යුෂ වර්ග
ඔබගේ ශරීරයට ආහාර අත්‍යාවශ්‍ය වන්නේ සයිල වල වර්ධනය සහ ඒවායේ පුනර්වර්ධනය සදහායි. වර්තමානයේ කාර්යබහුල ජිවන රටාවත් සමග ඔබට සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර ලබාගැනීම පිළිබද එතරම් සැලකිල්ලක් දැක්වීමට ප්‍රමාණවත් කාලයක් ඔබට නොලැබෙනවා ඇති. මෙසේ සෞඛ්‍ය සම්පන්න නොවන අහාර නිරන්තරයෙන් ලබා ගැනීම නිසා ඔබගේ වකුගඩු වල තත්වය නරක අතට හැරීමට ඉඩ ඇති බව ඔබ දැනගෙන සිටියාද?
අපගේ සෞඛ්‍යයේ ප්‍රධාන මෙහෙවරක් ඉටුකරන්නේ අපේ වකුගඩු යුගලයයි. රුධිරය පිරිසිදු කිරීම සහ මුත්‍රා බැහැර කිරීමේ කාර්යයේ ලා වකුගඩු අපගේ ශරීරයට ඉටු කරන්නේ අපමණ මෙහෙවරකි.මේ නිසා වකුගඩු නිසියාකාරව පවත්වා ගැනීම අපගේ නිරෝගී කම සදහා බෙහෙවින් වැදගත් වෙනවා. මේ නිසා වකුගඩු පිරිසිදු කරන ස්වාභාවික ඖෂධයක් භාවිතා කිරීම වර්තමානයේ අත්‍යාවශ්‍ය කාරණයක් බවට පත් වී තිබෙනවා.
ඔබ වකුගඩු පිරිසිදු කරන ස්වභාවික ඖෂධයක් භාවිතා කල යුත්තේ මන්ද?
01.වකුගඩු ඉදිමීම වලක්වා ගැනීමට.
02.වකුගඩු අධිකව වෙහෙස වීම වලක්වා ගැනීමට.
03.වකුගඩු ආසාදන වලක්වා ගැනීමට.
04.මුත්‍රාශය ආශ්‍රිත ආසාදන වලක්වා ගැනීමට.
05.ඔබගේ සම ආරක්ෂා කරගැනීමට.
06.හෝර්මෝන අසමතුලිතා සමනය කරගැනීමට.
ස්වාභාවික ප්‍රතිකර්ම අංක 01.
01.පොඩි කරන ලද කොමඩු කෝප්ප දෙකක්.
02.දෙහි ගෙඩියක්.
කොමඩු බ්ලෙන්ඩරයකට දමා ඒවා යුෂ බවට පත් කරගන්න. ඉන් පසු දෙහි ගෙඩියක යුෂ එකතු කරන්න. සාදාගත් අවස්ථාවේම පානය කරන්න. මෙම පානය තුල පොටෑසියම්, විටමින් C සහ වෙනත් ඛනිජ වර්ගද අඩංගු වී ඇති නිසා ඔබගේ වකුගඩු වල ක්‍රියාකාරිත්වය
වර්ධනය කරගැනීමට ඔබට පුළුවන්.
ස්වභාවික ප්‍රතිකර්ම අංක 02.
01.සල්දිරි කොළ නාරටියක්.
02.ගෝවා කොළ කෝප්පයක්.
03.රාබු කොළ කෝප්පයක්.
මෙම කොළ වර්ග හොදින් පිරිසිදු කර බ්ලෙන්ඩරයකට දමන්න.නැවුම් ව පානය කරන්න. මෙමගින් වකුගඩු වල ඇති විෂ සහිත ස්වාභාවය ඉවත් වන අතර ඔබගේ වකුගඩු වල ක්‍රියාකාරීත්වයද වර්ධනය වෙනවා.
ස්වාභාවික ප්‍රතිකර්ම අංක 03.
01.කැරට් අල 2ක්.
02.පිපිඤ්ඤා ගෙඩි එකක්.
මේවා හොදින් සෝදා කැබලි වලට කපා බ්ලෙන්ඩරයකට දමන්න. හොදින් මිශ්‍ර කරන්න. පිපිඤ්ඤා තුල ජලය බහුලව අඩංගුව පවතින අතර කැරට් වල විටමින් සී බහුලව අඩංගු වේ. මේ නිසා ඔබගේ වකුගඩු වල විෂ ගතිය අඩු කර ක්‍රියාකාරිත්වය වර්ධනය වේ.

වකුගඩු වල ගල් හා පිළිකා සෛල විනාශ කර අක්මා පිරිසිදු කරන  ගෝල්ඩන්  මිල්ක්  පානය
ඉඟුරු බලසම්පන්න ප්‍රතිබැක්ටීරීයා ගුණ, ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන, හා පරපෝෂිත විරෝධී ගුණ ඇති නිසා ඉතා ප්‍රයෝජනවත් වේ.
එහි විටමින් C, මැග්නීසියම්, සහ බොහෝ ලෝහ ඇතුළු විවිධ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් මූලාශ්‍රයක්  ද වේ.
මෙය ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කර වේදනාව නැති කරයි. ආහාර දිරවීමටද හෘද රෝග හා  ඇදුම.රෝගයටද උපකාරී වේ,. එය අක්මාවද පිරිසිදු කරන අතර ආසාදන සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීමට යොදා ගන්නා ජනප්‍රිය ස්වාභාවික පිළියමක් වේ.
ඉඟුරු තේ පානය, පොදු රෝග වන හෙම්බිරිස්සාව, උණ  සමග සටන් වදින වඩාත් ඵලදායී සාම්ප්‍රදායික ඖෂධයක් වේ.
මෙම පානය තවත් බොහෝ සෞඛ්ය සම්පන්න ප්‍රතිලාභ සපයයි.
අක්මාව පිරිසිදු කරයි.
වකුගඩු වල ගල් දිය කරයි.
ආඝාතය වැළඳීමේ අවදානම අඩු කරයි.
අවශ්‍ය  ඔක්සිජන්, ඛනිජ ලවණ සහ විටමින් ලබා දෙයි.
පිළිකා වළක්වා  පිළිකා සෛල විනාශ කරයි.

ඉඟුරු වල බලසම්පන්න උෂ්ණත්වය ඉහළ යාමේ ගුණ ඇති බැවින් සංසරණය වඩාත් වැඩිකරයි.
වකුගඩු වල ගල් හා මාරාන්තික පිළිකා සෛල විනාශ කර අක්මා පිරිසිදු කරන පානය මෙන්න!ඉඟුරු බලසම්පන්න ප්‍රතිබැක්ටීරීයා ගුණ, ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන, හා පරපෝෂිත විරෝධී ගුණ ඇති නිසා ඉතා ප්‍රයෝජනවත් වේ.

එහි විටමින් C, මැග්නීසියම්, සහ බොහෝ ලෝහ ඇතුළු විවිධ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් මූලාශ්‍රයක්  ද වේ.
මෙය ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කර වේදනාව නැති කරයි. ආහාර දිරවීමටද හෘද රෝග හා  ඇදුම.රෝගයටද උපකාරී වේ,. එය අක්මාවද පිරිසිදු කරන අතර ආසාදන සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීමට යොදා ගන්නා ජනප්‍රිය ස්වාභාවික පිළියමක් වේ.
ඉඟුරු තේ පානය, පොදු රෝග වන හෙම්බිරිස්සාව, උණ  සමග සටන් වදින වඩාත් ඵලදායී සාම්ප්‍රදායික ඖෂධයක් වේ.
මෙම පානය තවත් බොහෝ සෞඛ්ය සම්පන්න ප්‍රතිලාභ සපයයි.
අක්මාව පිරිසිදු කරයි.
වකුගඩු වල ගල් දිය කරයි.
ආඝාතය වැළඳීමේ අවදානම අඩු කරයි.
අවශ්‍ය  ඔක්සිජන්, ඛනිජ ලවණ සහ විටමින් ලබා දෙයි.
පිළිකා වළක්වා  පිළිකා සෛල විනාශ කරයි.

ඉඟුරු වල බලසම්පන්න උෂ්ණත්වය ඉහළ යාමේ ගුණ ඇති බැවින් සංසරණය වඩාත් වැඩිකරයි.

මෙම පානය සකස් කරන්නේ කෙසේද?
අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය: -
ඉඟුරු තේ හැදි ¼ ක්
කහ තේ හැදි ¼ ක්
පොල් කිරි
වතුර කෝප්පයක්
කාබනික මී පැණි
උපදෙස්:

මුලින්ම වතුර උනු කර එයට කහ හා ඉඟුරු එකතු කළ යුතුය. ඉන්පසු විනාඩි 10 ක් තබා කිරි එකතු කරන්න.
පසුව මෙය පෙරා පැණි රස වීමට මී පැණි එක් කරන්න.

දැන් රස විඳින්න!

මුල් කරුණු විශේෂඥ වෛද්‍ය
ආචාර්ය උපාලි පිලපිටිය මහතාගේ  උපදෙස්  අණුව.

සුබ  දිවියක් !!!

Share on Google Plus

About admin

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 Comments :